Recept & inspiration
Här får du recept och förslag till användningsområden för våra produkter. Titta gärna in med jämna mellanrum, vi kommer då och då att förnya recepten efter säsong och tillgång på råvaror.
Kombinera gärna köttet och korvarna med inlagda smågurkor (cornichons), körsbärstomater, syltlök, oliver, feferoni och brödvarianter såsom rostat bröd, ostkex, grissini, crostini eller krutonge
Bäversnittar
Insänt av Sara Trygg
- ca 100g rökt bäverstek
- 4 st tunnbröd
- 2 dl cremé fraiche
- 1 msk grovkornig senap
- gräslök hackad (ca 2-4 msk)
- löjrom
- svartpeppar
Vispa cremé fraiche hårt likt grädde (måste vara minst 34%fett)
Blanda i gräslök, peppar, senap och smaka av.
Finhacka och rör i bävern.
Bred på tunnbröd, rulla ihop, skär i lagom bitar, dekorera med
löjrom och gräslök.
Björnstekstoast
4 personer
- 4 skivor formbröd av fullkornstyp
- Ca 20 blad ruccola-sallad
- 4-5 små cocktail-tomater
- 4-6 skivor rökt björnstek (eller någon annan av våra rökta köttprodukter)
- 3-4 matskedar majonnäs
- 2 matskedar crème fraîche
- 1/2 – 1 tsk pepparrot (kan bytas ut mot Dijon-senap)
- Nymald svartpeppar efter smak
Rosta fyra skivor formbröd av fullkornstyp. Bred på smör medan skivorna ännu är varma så att smöret smälter in i brödet.
Lägg på ruccola-sallad med stjälkarna inåt så att bladen bildar en stjärna.
Strimla rökt björnstek tunt och fördela över salladsbladen.
Blanda majonnäs, crème fraîche, riven pepparrot och/eller Dijon-senap och lägg små klickar över björnsteken.
Skär små fina cocktail-tomarer i klyftor och garnera med dessa.
Lite nymald peppar blir pricken över i.
Passar utmärkt som förrätt eller lättare kvällsrätt.
Jordärtskocksoppa med rökt björnstek
4 personer
Krämig, mild och god soppa med strimlad rökt björnstek som jättegod smakbrytning
- 0,75 – 1 kg jordärtskockor
- 2 potatisar
- 2 små gula lökar
- 1 vitlöksklyfta
- 2,5 dl kyckling/grönsaksbuljong
- 2 dl vispgrädde
- 1 dl vitt vin
- En klick smör
Skala skockor, potatis och lök och tärna i bitar.
Pressa över en vitlöksklyfta och lägg ner alltsammans med en klick smör i stekpannan. Låt fräsa en liten stund utan att det blir brynt.
När bitarna mjuknat häll i kyckling- eller grönsaksbuljongen. Låt puttra en stund och smaka sedan av med vitt vin.
Mixa till en slät soppa. Vispa grädden lätt och blanda sedan ner den försiktigt i soppan.
Smaka av med salt och peppar och toppa med strimlor av rökt björnkött i samband med serveringen.
Omelett med rökt älghjärta
4 personer
- 6 ägg
- 0,5 dl vispgrädde + en liten skvätt till kantarellerna
- Smör
- Ca 2 dl trattkantareller som kokats av i stekpannan. OBS! lägg svamparna rensade och klara i en stekpanna på svag värme och låt vattnet koka bort. Svamparna får ej bli brynta!
- Rökt älghjärta i små bitar (ca 3 skivor)
- Ca en tsk mycket finhackad jalapeño (mild eller medium)
- Salladslök alternativt gräslök
Koka bort vattnet från trattkantarellerna enligt ovan.
Vispa ihop äggen och grädden och krydda med lite mald vitpeppar.
Lägg en ordentlig klick smör i stekpannan och låt det få lite färg. Inte brynas.
Häll i smeten och sänk värmen till ”svag”
Fräs trattkantarellerna, tillsammans med finhackad salladslök, i smör (i en annan stekpanna) och tillsätt örtsalt eller flingsalt. Avsluta med att hälla på en liten skvätt vispgrädde, så att det blir lite krämigt.
Fördela kantarellerna och löken över omeletten.
Strö över finskuret älghjärta.
Hacka jalapeñon ytterst fint och strö över.
Låt steka på svag värme tills omeletten ”stannat”.
Lägg upp på tallrien så att omeletten blir snyggt hopvikt med steksidan upp.
Servera gärna med en blandad sallad.